Dranken

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Sander 1 jaar, 11 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #169918

  FiekeB
  Bijdrager

  We drinken natuurlijk allemaal dagelijks. Water kan geen kwaad tenzij je er enorme hoeveelheden van drinkt, maar dat krijgt bijna niemand voor elkaar. Veel mensen hebben al moeite om de aangeraden hoeveelheid water van 1,5 liter per dag op te drinken. Wat we met zijn allen in grote hoeveelheden consumeren, zijn koffie en thee. Daarna komen de frisdranken, bier, mineraalwater en wijn. Zie voor koffie en frisdranken ook hieronder bij Cafeïne.

  Water

  Eerst en vooral het belang van minstens 1,5 liter water per dag. Diabeten hebben vaak veel dorst. Naar frisdrank grijpen maakt de boel alleen maar erger. Water, gewoon uit de kraan of een niet-bruisend mineraalwater. Dat spoelt een eventueel teveel aan bloedsuiker uit je lijf. En als je zin hebt in een zoete of vette hap, maar je wilt graag afvallen – een glas water drinken helpt je daar snel van je trek af.

  Aloë Vera

  In verschillende vormen is Aloë Vera gebruikt bij de behandeling van diabetes, zowel bij dieren als bij mensen. Deze onderzoeken laten zien, dat Aloë onder andere een bloedsuikerverlagende werking heeft. De resultaten zijn zo interessant, dat het zeer de moeite waard is om bij de behandeling van diabetes het gebruik van Aloë Vera te overwegen. Alle onderzoeken zijn gedaan met type II diabetici. Dit is de vorm, waarbij geen insuline nodig is voor de behandeling. Bij type I diabetes is altijd insuline nodig. Bij onderzoeken met type II diabetici werden bij gebruik van Aloë Vera de nuchtere bloedsuikerwaarden verlaagd zonder dat de hoeveelheid insuline in het bloed veranderde. Dit betekent, dat Aloë op een nog onbekende manier in staat is om de effectiviteit van de werking van insuline te verbeteren. (De Cruydhof 2011)
  Aloë Vera is verkrijgbaar als drank en in tablet/capsulevorm.

  Koffie en cola – Cafeïne – de bloedsuiker aanjager

  Nog iets wat ik dus absoluut niet wist, is dat cafeïne je bloedsuikerspiegel letterlijk omhoog kan jagen, zelfs zonder dat er verder suiker in de koffie of cola zit. De tegenwoordig onder de jeugd zo populaire energiedrankjes zijn helemaal uit den boze. Zelf dronk ik jarenlang dagelijks bijna een hele fles Cola Light. Sinds ik daarmee gestopt ben, zijn mijn bloedsuikerwaardes een heel stuk beter. Ook drink ik bijna geen koffie meer, alleen af en toe nog een kopje cafeïnevrije.

  Er is een studie gedaan waarbij 10 mensen die diabetes II hadden, 2 weken lang geen koffie dronken. Op sommige dagen kregen deze mensen kregen het ontbijt en bij de lunch een pil met 250 mg cafeïne, op andere dagen kregen ze een placebo. Op de dagen dat ze cafeïne pillen kregen, werden 8% hogere bloedsuikerwaarden gemeten dan op de dagen dat ze een placebo kregen.

  Het was weliswaar een erg klein onderzoek met slechts 10 mensen, maar de uitkomsten van de metingen waren wel consistent – na het innemen van cafeïne steeg de bloedsuikerspiegel van de proefpersonen steevast met 8%.

  Overigens zijn er ook onderzoeken die aantonen dat het drinken van koffie juist kan helpen beschermen tegen het krijgen van diabetes II. 4 De waarheid zal wel in het midden liggen. Waarschijnlijk zitten er in koffie allerlei stoffen die beschermend werken, maar is de cafeïne de boosdoener die de beschermende werking grotendeels weer teniet doet. Het zou een goed idee kunnen zijn, om als je echt niet zonder je dagelijkse kopje koffie kunt, dit te vervangen door een décafé variant. Dan heb je wel de voordelen van de koffie, maar niet de nadelen van de cafeïne.

  Let bij cafeïnevrije koffie wel op de methode waarmee de koffie is ontdaan van de cafeïne. Dat gebeurt namelijk op 2 manieren, met oplosmiddelen of door middel van water/stoom. De laatste methode kan als absoluut veilig worden beschouwd. Wilt u geen enkel risico lopen, dan is het ‘t beste om voor biologische cafeïnevrije koffie te kiezen – om in aanmerking te komen voor het predicaat “biologisch” moet de koffie via de water/stoom methode cafeïnevrij zijn gemaakt. Zulke koffie is o.a. te krijgen bij de Wereldwinkels en bij natuurvoedingszaken. Wetenschappers hebben overigens onderzocht, dat men 6 miljoen kopjes cafeïnevrije koffie per dag zou moeten drinken om enige lichamelijke last te ondervinden van de gebruikte oplosmiddelen. Aan u de keus.

  Thee

  De werkzame stoffen in gewone thee zijn polyphenolen. Polyphenolen zijn zeer krachtige antioxidanten. Uit onder andere Noors en Israëlisch onderzoek komt naar voren dat thee een beschermend effect lijkt te hebben bij cardiovasculaire aandoeningen. Ook blijkt thee het cholesterolgehalte te verlagen, een gunstige werking te hebben op de bloedplaatjes en de bloeddruk te verlagen. Verder is er sprake van een bloedsuikerverlagende werking en blijkt thee de lever te beschermen tegen diverse toxinen.

  Hoewel dit met voorzichtigheid gezegd dient te worden, komt er uit steeds meer onderzoeken naar voren dat thee mogelijk ook een positieve rol zou kunnen spelen bij een aantal vormen van kanker.

  Bepaalde polyfenolen, zoals catechinen, die van nature in thee aanwezig zijn, hebben sterkere antioxidante eigenschappen dan de antioxidanten die van nature aanwezig zijn in veel soorten groente en fruit. Groene thee bevat meer polyfenolen dan de gefermenteerde zwarte thee.

  Thee is ook rijk aan fluoride en kan het tandglazuur versterken. Ook de vorming van gaatjes en tandplak, wat weer tot ontstoken tandvlees, bloedingen en zelfs het verlies van tanden kan leiden, wordt door thee verminderd.

  Een ander voordeel van thee is dat het de stofwisseling versnelt. Er zijn ook aanwijzingen dat thee het uithoudingsvermogen laat toenemen door de vetstofwisseling te verbeteren. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat thee het immuunsysteem stimuleert. Dit effect is te danken aan de stof L-theanine. Deze stof heeft een stimulerend effect op de T-cellen die deel uitmaken van ons immuunsysteem.

  Als laatste een Brits onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat het drinken van zwarte thee een positief effect op de stresshormoonhuishouding heeft. Zwarte thee blijkt het niveau van het stresshormoon cortisol in het bloed terug te brengen met maar liefst 20%. Hierdoor herstellen theedrinkers sneller van stressvolle situaties.

  Opmerking: uit recent onderzoek is gebleken dat het toevoegen van melk aan thee de meeste voordelen teniet doet!

  N.B. Er zijn ook veel kruiden die de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden. Zie hier voor ook onder Kruiden. Veel ervan zijn uitermate geschikt om thee van te zetten. Sommige ervan zijn alleen niet erg lekker en kun je het best combineren met een soort die qua smaak overheerst. Je kunt zo’n thee natuurlijk ook gewoon drinken als ware het een doktersdrankje, dat het niet lekker is geeft dan niet, als het maar helpt.

  Bloedsuiker verlagende (kruiden/planten-)mix:

  Varkensgras, Agrimonie, Goudsbloem, Walstro en Rozemarijn. Dit mengsel is goed voor diabetici; het stimuleert de pancreas, verlaagt het bloedsuikergehalte, verbetert de doorstroming, stimuleert de klieren en zet aan tot een betere spijsvertering.

  Kamille

  Het lijkt zo te zijn dat een kop kamillethee bij elke maaltijd, de stijging van de bloedsuikerwaardes met 25% vermindert. Dat is een hele winst. Bovendien heeft kamillethee nog meer gezonde werkingen: het geeft o.a. rust en werkt tegen ontstekingen. Bovendien zitten ook hierin een heleboel antioxidanten.

  Groene Thee

  Groene thee is lekker, gezond en wordt door de geneeskrachtige werking al eeuwen in de Chinese geneeskunde toegepast. Groene thee bevat veel polyfenolen; welke een krachtig antioxidant zijn en heeft een antivirale, antibacteriële werking, een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, het hart, cholesterol, bloeddruk en leverfuncties. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk gunstige werking van groene thee op de vorming van kankercellen.

  Pau d’Arco ofwel Lapacho

  Pau d’Arco is de binnenste schors of het centrale deel van het hout van een tropisch lid van de Bignonia familie die voorkomt in Zuid Amerika, waaronder in Brazilië, Peru en Argentinië.
  In Noord en Zuid Amerika, staat Pau d’Arco bekend als antikanker, antibacterieel, antiviraal, antifungaal, in het bijzonder bij de behandeling van candida infecties. Verschillende Tabebuia soorten (waaronder Pau d’Arco valt) worden al lang door Zuid Amerikaanse inheemse volken als een middel tegen kanker gebruikt. In Peru wordt Pau d’Arco gebruikt om suikerziekte te behandelen en het bloed te zuiveren. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere planten.

  Pau d’Arco is te koop als losse thee, als extract en in tablet/capsulevorm.
  De thee moet je als volgt zetten: 1 eetlepel thee op een halve liter water en dat moet dan 10 minuten zachtjes koken. Beter geen suiker in doen (zullen diabetici toch niet snel doen) maar hooguit een lepeltje honing en liever nog Stevia, wat ook nog eens bloedsuikerspiegel regulerend werkt.

  Rooibos

  Rooibosthee is in feite niet echt thee, maar wordt wel zo gebruikt. De anti-oxydant werking is ongeveer 40x sterker dan die van zwarte of groene thee! Het zit boordevol mineralen en sporenelementen. Er zit ook een stofje in (Pinitol) wat bloedsuikerverlagende eigenschappen bezit. Dat stofje zit ook in Honeybush en Buchu.

  #169943

  Sander
  Sleutelbeheerder

  Heel erg interessant, bedankt! vooral de koffie ben ik wel van geschrokken. Toch maar even een beetje minderen 😉

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.